ERİKLİCE SULAMA KOOPERATİFİ ARITMA TESİSİNİ ZİYARET ETTİK

     Yüzyıllardır bölgemiz ve ilçemizin en önemli tarımsal ürünü olan zeytin, getirdiği ekonomik fayda ile bölgeekonomisine büyük katkı sağlıyor. Ülkemiz zeytin üretiminde dünyanın sayılı ülkelerinden biri. Üretilen zeytinlerin bir bölümü sofralık zeytin olarak değerlendirilirken, büyük bir bölümünden zeytinyağı elde ediliyor.
     Zeytinyağı üretim aşamasında yağ üretiminin ardından iki atık ürün ortaya çıkıyor. Bu ürünler “Pirina” ve “Karasu”. Yağ üretiminden artık kalan prina ekonomik olarak değerlendirilirken, zeytin karasuyu çevre sorunlarına yol açıyor. Koyu kahverengi, siyah renkte olan ve zeytin yağı kokan karasu çevreyi kirletme oranı yüksek bir atık.
     Atık sularda kirleticilik ölçüm parametresi KOİ (Kimyasal oksijen ihtiyacı sudaki yükselt enebilir maddelerin kimyasal yolla oksitlenmeleri için gerekli oksijen miktarıdır. Evsel ve endüstriyel atık suların kirlilik derecesini belirlemede kullanılan en önemli parametrelerden biri kimyasal oksijen ihtiyacıdır.) evsel atıkların 150-300 katı olan karasu önemli çevre sorunlarına yol açıyor. Dünya
genelinde arıtılmadan doğaya salınan karasuyun önemli çevre sorunlarına yol açtığı biliniyor. Organik madde oranı yüksek olan karasu akarsu, göl ve denize döküldüğünde sudaki oksijeni hızla tüketerek canlı ölümlerine neden olurken, oluşturduğu yağ tabakası ile suya oksijen ve güneş ışığı geçişini engelleyerek canlıların yaşamını bitiriyor. Döküldüğü toprağın niteliğini kaybetmesine yol açan karasunun arıtılması için çeşitli yöntemler uygulanıyor.       .
     Geçtiğimiz aylarda Çevre Bakanlığının yaptırımları ve ağırlaştırılan cezalar nede-
niyle karasunun arıtılması için çalışmalar hızlandırıldı.
     İlçemizde zeytinyağı üreten firmaların istenilen şartları yerine getirmeleri için çalışmalar yürütülüyor.       .
     Çevre Bakanlığının istenilen şartlara uymayan firmalara üretim izni vermeyecek olması ve uygulanacak ağır cezalar nedeniyle üreticiler ve TESKİ arasında toplantılar düzenleniyor.          .
     İlçemizde Çevre Bakanlığının istediği şartlara sahip tek işletme olan Eriklice Sulama Kooperatifi zeytin suyunu açık Lagün arıtma sistemi ile arıtıp gübreye dönüştürüyor. İki dönüm arazi üzerine 1 buçuk metre derinliğe sahip su geçirmez beton tabanlı havuzda buharlaştırılan kara su katılan ki-
reç ve gübre ile posalaştırılıyor.                                      .
     Eriklice Sulama Kooperatifi Kurucusu ve halen başkanlığını yürüten Belediye Meclis üyesi Coşar Gezen gazetemize Lagün Arıtma Sistemi hakkında bilgiler verdi.                                    .
     Kooperatif Başkanı Coşar Gezen yaptığı açıklamada;“Burası Eriklice Kooperatifi’nin Lagünü. Atık su dediğimiz zeytin karasuyunun bertarafını bu şekilde gerçekleştiriyoruz. 2011 yılında Çevre İl
Müdürlüğünden yaptığımız projeyi onaylanarak Eriklice Sulama Kooperatifinin atık sularının Lagün dediğimiz tesiste ilk önce traktör ile taşımalı sistemle biz buraya getiriyoruz suyumuzu. Traktör ile taşıdığımız suyu burada 6 tane olan ufak ufak gözlerimizden 1. göze dökerek 6 gözün sonundan büyük havuza dökerek kaçak olan yağların tutulmasını sağlıyoruz. Kaçak yağları sabun yapımında kullanıyoruz.
Ondan sonrası da en sondaki gözden yağı tutulan karasu büyük havuzda dökülüyor. Büyük havuzda sene boyunca suyun buharlaşmasını gerçekleştiriliyoruz. Buharlaştırma sistemimizde içine parça kireç ve gübre atarak hem kokusunu önlüyoruz hem pozalaşmasını sağlıyoruz. Kampanyadan önce bunun pozalaşmasını sağladıktan sonra tekrardan traktör ve kepçe içine girip posalaşan malzemeyi alıp ayriyeten bir yerde depolamasını gerçekleştiriyoruz. Burada posalaştırdığımız malzeme çok değerli bir gübre haline geliyor bunu da ayrı bir yerde depolayarak belli bir miktara ulaştıktan sonra tekrar bunları çuvallayıp ortaklarımıza gübre olarak tekrardan dağıtımını gerçekleştireceğiz. Projemiz çevreci bir proje çevreye zararı hiç yok.Amaç burada toprak ile yağın bulaşmasını önlemek ve burada da bütün mineralleri değerli olan posayı da gübre olarak ekonomiye kazandırmak. Yani projenin gerçek amacı bu. Hem Eriklice’ye,hem çevredeki bütün insanlara da bu şekilde yaptığımız bir çalışma. İşte bu sene yaşanan olaylardan dolayı ne sıkıntılar çektiğimizi bölge halkı biliyor ama çok basit bir örneği 2011 yılından beri biz bunu devam ettiriyoruz. İşte böyle bir çalışmanın diğer fabrikalarında yapmasıyla müstesna gelecekleri bir gerçek. Yani yapılma sı gereken bir çalışma budur bence.” dedi.                 .





Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski