Yaz Faaliyet Toplantısı Kararları

Şarköy Kaymakamlığı tarafından geçtiğimiz hafta düzenlenen ve esnaflarımızın yoğun ilgi gösterdiği Yaz Faaliyet Toplantısı sonrasında alınan kararlar açıklandı. 2020 Yılı Turizm Tedbirleri kapsamında, ilçemizi ziyarete gelen turistlerin geldikleri andan itibaren ulaşım, konaklama, seyahat ve benzeri hizmetleri güvenli, rahat, ekonomik ve konforlu bir şekilde almalarını sağlamak için yapılan Yaz Faaliyet Toplantısından sonra Şarköy Kaymakamlığınca alınan kararlar şöyle:
1-) Koronavirüs tedbirleri kapsamında lokanta, restoran, kafe, çay bahçesi, dernek lokali, kahvehane/kıraathane, hamam, plaj ve yüzme havuzu gibi ile park ve rekreasyon alanları, spor merkezleri/tesisleri, berber ve kuaförler, market, bakkal ve büfeler, otel ve pansiyon gibi işyerlerinde alınması gereken tedbirler genelgelerle belirlenmiş olup, işyerleri belirtilen tedbirleri alacaktır. Bu hususta genelge, hıfzıssıhha ve pandemi kurulu kararları çerçevesinde günlük düzenli denetimler yapılacaktır.  

2-) Koronavirüs tedbirleri kapsamında işyerlerinin genelgelerde belirtilen kurallara riayet ederek, personelin maske takması, iş yerlerinde sabit dezenfektanların bulundurulması ve afiş ile bilgilendirme yazılarının görünür yerlerde bulundurmaları gerekmektedir.

3-) İlçe Denetim Komisyonu ekiplerince, iş yerlerinde planlı denetimler yapılacak, işletmelere yönelik hem bilgilendirme ve eğitim yapılacak hem de kurallara uymayan işletmeler hakkında cezai işlem yapılacaktır.

4-) İlçemizde Belediye veya Milli Emlak Şefliği tasarrufunda bulunan arazi ve iş yerlerinin kira ve ecrimisil ödemelerinin ertelenmesi/alınmaması/indirim yapılması konusunda gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.

5-) Kayıtdışı günübirlik kiralanan daireleri kullananlar ve kullandıranlar hakkında gelen ihbar ve şikayetler dikkate alınarak, yasal gereğinin kolluk kuvvetleri, belediye zabıtası ve vergi dairsince yapılması gerekmektedir.

6-) Hijyen Eğitimi Yönetmeliği hükümlerine göre gıda sektöründe çalışan her personelin, aktif çalışıyorsa işveren ve 18 yaş altında çalışan personellerde dahil olmak üzere Hijyen Eğitim Sertifikası almayanların Hijyen Eğitim Sertifikalarını Halk Eğitim Merkezinden almaları ve her personelin eğitimlerinde de belirtildiği üzere azami ölçülerde hijyen şartlarına dikkat etmesi gerekmektedir.

7-) İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ilgili maddeleri gereği 50’den az çalışanı olan bütün işletmelerin risk analizlerini yaptırmaları ve işletmede çalışan işverenlerde dahil tüm çalışanların işyeri sağlığı ve güvenliği sertifikalarını almış olmaları ve işletmede çalışanların periyodik muayenelerini yaptırmaları ve işe giriş sağlık raporlarını almaları gerekmektedir.

8-) Kapı ve pencereleri hariç olmak üzere %50’den azı açık olan işletmelerde tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmesi 4207 sayılı kanun ile yasaklandığı, bu nedenle işletmelerimizin istenmeyen cezalara karşı karşıya kalmamaları ve kendilerinin ve müşterilerinin sağlığını korumaları amacıyla gerekli önlemleri almaları konusunda denetimler yapılacaktır.

9-) İlçemiz genelinde yeme içme tesisleri, konaklama tesisleri ile gıda üretimi yapan ve satan işyerlerinde “5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” gereğince, Kaymakamlığımıza bağlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı tarafından gıda tahlilleri, hijyen, fiyat tarifeleri ve benzeri konularda sık sık denetimler yapılacaktır.

10-) İlçemize gelen turistlerin sağlık güvenliğini sağlamak amacıyla masaj ve dövme yapan işyerleri ve çalışanları ile hamam, sauna ve yüzme havuzları sık sık denetlenecektir. Belgesiz masaj ve dövme yapanların, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 2. ve 10. maddelerine uyularak hazırlanan Özel Beden Eğitimi ve Spor Tesisleri Yönetmeliği ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu gereğince denetimler yapılacak ve uygun olmayanların faaliyetlerine son verilecektir.

11-) İlçemizde insanların işitme sağlığını ve duyusunu olumsuz yönde etkileyen, çevrenin güzelliğini ve sakinliğini bozan, önemli çevre sorununa neden olan gürültü kirliliği engellenecektir. Aksine hareket edenler hakkında 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15/b maddesi ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 14. ve 20. maddeleri gereğince işlem yapılacaktır. Ayrıca arabalarda yüksek sesle müzik dinlenmesi ve egzozla oynama yapılarak ses yükseltmesi yapanlar için İlçe Emniyet Müdürlüğümüz sıkı takip yapacaktır. 

12-) İlçemizdeki yeme ve içme üzerine faaliyet gösteren işletmelerde menü bulundurma zorunluluğu sağlanacak ve gerekli kontroller yapılacaktır.

13-) Perakende içki satışı yapan büfe, market vb. işletmelerin akşam saat 10:00’dan sonra satış yapmaması, 18 yaşın altındakilere içki satmaması ve açıkta içki sunumu yapmaması konusunda, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe göre gerekli denetimler yapılacaktır. Ayrıca 18 yaş altındakilerin gazino, bar, disko vb. yerlere alınmamaları konusunda da denetimler yapılacaktır. 

14-) Turizm sektöründe çalışanların niteliklerinin artırılması amacıyla her işkolu kendi alanında görevli personele sezon açılmadan önce eğitim verecek, görevli personelin kılık kıyafetinin daha düzgün, nezaket kuralları içinde turizme yakışır bir şekilde hizmet vermesini sağlayacaktır. Ayrıca plajda çalışanların Temel İlkyardım Eğitimi almaları gerekmektedir.

15-)Belediyenin belirlediği alanlar dışındaki, İşyerleri tarafından, vatandaşların ve turistlerin şikâyetleri de göz önüne alınarak kaldırım ve yol işgallerinin önlenmesi için gerekli denetimler yapılacaktır.

16-) 3621 sayılı Kıyı Kanunu kapsamında bu kanun hükümlerine aykırı, vatandaşın kıyılardan yararlanmalarını engelleyici yeni yapıların yapılmamasına müsaade edilmemesi için gerekli denetimler yapılacaktır. 

17-) Kumsala koyulan masa, sandalye şezlong ve şemsiyelerle ilgili olarak, İlçe Belediyemizce belirlenen sınırın dışına çıkılmaması ve sosyal mesafeye dikkat edilerek işletme sahiplerine bilgilendirme yapılacak olup, aksi durumda hareket edenlere cezai işlem yapılacaktır.    

18-) Turizm sezonunda prefabrik duş alma kabinlerinin, tuvaletlerin ve soyunma kabinlerinin yetersiz olması halinde Belediyemiz tarafında sayıları artırılacaktır.

19-) Turizm mevsiminde artan nüfusa paralel olarak ana yollarda ve şehir içi yollarda trafik önlemleri arttırılacaktır.

20-) Mevcut otopark yerlerine ilave olarak, boş arsaların otopark olarak kullanılması                                                                      sağlanılacak, bunların dışında kalan yerlere park yasağı getirilecektir.

21-) Okul bahçelerinin otopark olarak kullanılması için Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı ve Okul Aile Birlikleri arasında koordine kurulacaktır.

22-) Mevsim gereği, alkol tüketiminin artması göz önüne alınarak, taşkın hareketler, sataşma ve kavgaya dönüşen olayları önleyici kolluk hizmetleri çerçevesinde sıkı denetim ve kimlik kontrolü yapılması, çevreye gürültü yayanların önlenmesi, tesislerde çalışanların çevreyi rahatsız etmemeleri sağlanacaktır.

23-) İlçe dışından gelen vatandaşlar arasında kötü niyetli ve hırsızlık yapabilecek durumda olabileceği düşünülen şüpheli şahısların sürekli takipte tutulması sağlanacaktır. 

24-) Hırsızlık olaylarına karşı yazlık site yönetimlerine güvenlik kameralarının taktırılması için site yönetimleriyle koordineli çalışılacaktır.

25-) Uyuşturucu madde satışı ve kullanımına karşı alınmış olan önlemler daha da arttırılacaktır.

26-) Seyyar satıcıların trafik düzenini bozucu davranışları önlenecektir.

27-) İşçi çalıştıran yerlerde, otel, motel ve pansiyonlarda kimlik bildirme kanunu hükümlerine uyum ve bildirim sağlanacaktır.

28-) Çay bahçeleri, içkili yerler, kahvehaneler, otel, motel ve pansiyonlarda çalışan tüm personelin kimlik bildirimleri alınacak ve değişiklikler izlenecektir.

29-) Otobüs terminallerinde gerekli güvenlik önlemleri alınacak, bu konuda ilgili esnaf odaları ile koordine sağlanacaktır.

30-) İlçemizdeki plajlarda (Jet-Ski, su kayağı, sürat motoru vb.) su sporlarına yönelik faaliyetlerin kıyıya yakın yerlerde yapılmaması için gerekli tedbirler alınacaktır.

31-) Temizlik ve çöp toplamaya özel önem verilecektir.

32-) Sivrisinek ve karasinekle mücadeleye gereken önem verilecektir.

33-) Umumi tuvaletlerin temizliğine özen gösterilecektir.

34-) Gıda maddesi satan yerler ile umuma açık yerler mutlaka denetlenecektir. Bu konuda Belediye Başkanlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile koordineli çalışılacak, denetimler sürekli, etkin ve verimli şekilde olacaktır. 

35-) Hizmet veren işyerlerinin, müessesenin hizmet sınıf standardı ne ise ona göre ücret alması, tarifenin dışına çıkmaması için denetlenecektir.

36-) İçme ve kullanma sularının düzenli ve gerekli miktarda klorlanmasına önem verilecek, Teski Şarköy Şube Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü ile koordine edilerek turizm döneminde içme, kullanma ve deniz suyu tahlilleri sık sık yapılacaktır.  

37-) Sahil bandındaki lokanta, çay bahçesi gibi tesislerin yol işgali ile turistleri rahatsız edici hareket ve davranışları önlenecektir.

38-) Belediye zabıtaları dilenci ve seyyar satıcılar konusunda gerekli mücadeleyi yürütecek, turizmi olumsuz etkileyen bu durumların ortaya çıkıp gelişmesine izin vermeyecektir. Ayrıca şehir içinde ses cihazı ile satış yapılmasına izin verilmeyecektir.

39-) 15.06.2020 –15.09.2020 tarihleri arasında turizmin yoğun olduğu yörelerdeki inşaat faaliyetlerinin çevreyi rahatsız etmeyecek ve şikâyete mahal bırakmayacak bir şekilde yürütülmesine özen gösterilecektir.

40-) Deniz kıyısında derin bölgeye sınırlayıcı hat konulacak, uyarı levhası asılacaktır.

41-) Yaya kaldırımlarının araç ve yaya trafiğini aksatan mal, malzeme vb. ile işgalleri önlenecektir.

42-) Gürültü konusunda şikayetleri azaltmak için İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı ekiplerince gürültü kontrolü yapılması ve bu tür işyerlerinin gürültü kontrol cihazı takmaları sağlanacak, konu ile ilgili denetimler sık sık yapılacaktır.

43-) Trafik düzeninin sağlanması, usulsüz parkların önlenmesi ve araçlara park yeri sağlanması konusunda emniyete yardımcı olunacak ve trafik için en az bir zabıta memuru (yedeği ile birlikte) görevlendirilecektir.


Ayrıca daire amirleri alınan bu kararların ve getirilen düzenlemelerin alt kademe görevlilerince tam ve eksiksiz olarak yerine getirilip getirilmediğini denetleyecek ve gördükleri aksaklıkları birbirine ve Kaymakamlık Makamına bildireceklerdir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski