EV HİZMETLERİNDEGÜNLÜK ÇALIŞACAK KİŞİNİN SİGORTASI NASIL YAPILIR (SMS & MOBİL ÖDEME İMKÂNI)

 

 


EV HİZMETLERİNDEGÜNLÜK ÇALIŞACAK KİŞİNİN SİGORTASI NASIL YAPILIR

(SMS & MOBİL ÖDEME İMKÂNI)

                     İlçemizin sayfiye yeri olması ve yazlık mesken sayısının fazla olması nedeni ile yaz aylarında ev hizmetlerinde çalışanların sayısında da artış olması, bu durumun da sigortalı çalışmaya yansımasını gerektirmektedir.

1Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe giren Kanunla ev hizmetlerinde 10 günden az çalıştırılanlar iş kazası ve meslek hastalığı sigortasına zorunlu olarak tabi tutulmuştur.

On günden az sigortalıçalıştırdıkları her gün için asgari ücretin günlük tutarının % 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyecekler, 10 günden az çalışan sigortalılar ise kalan günlerini çalışmanın geçtiği ayı takip eden ayın sonuna kadar primlerini isteğe bağlı olarak ödeyerek hizmet kazanabileceklerdir.

Örneğin; Temizlik hizmetlerini yapması için evimde haftada bir gün olmak üzere ayda dört gün bir kişiyi çalıştırmak istiyorum. Yasal olarak neler yapmam gerekiyor?

Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışacak ev hizmetlileri için yapılacak sigorta girişinin, çalışmanın olduğu ayın sonuna kadar yapılması gerekiyor.

Bu kişilerin SGK bildirimleri üç farklı yöntemle yapılabilmektedir.

Birincisi, ikametgahın bulunduğu ildeki SGK Müdürlüğüne “Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştırılacaklara İlişkin Başvuru Formu” ile kağıt ortamında müracaat etmek.

İkincisi, e- Devlet uygulamalarında yer alan, “4A On Günden Az Süreli Ev Hizmetleri İşveren Başvuru ve Sorgulama” uygulaması üzerinden başvuru yapmak.

Üçüncüsü, “Kısa Mesaj Servisi ve Mobil Uygulama” aracılığıyla kısa mesaj göndermek.

 Söz konusu yöntemler içinde yer alan, ikametgahın bulunduğu sosyal güvenlik merkezine “Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştırılacaklara İlişkin Başvuru Formu” ile kağıt ortamında başvuru yönteminin tercih edilmesi ve her ay 4 günlük çalıştırılacağına yönelik başvuru formunda beyanda bulunularak çalışma süresinin “devamlı” olarak seçilmesi halinde, ilerleyen aylarda tekrar başvuru yapılmasına gerek olmayacaktır.

Ev hizmetinde ayda 10 günden az çalışanların sigortalılığı nasıl sağlanacak?

SGK Müdürlüğüne bir defa yapılacak başvuru sonrasında prim borçları her ay 3,34 X 4= 13,36 TL olarak otomatik tahakkuk ettirilecektir. 1/1/2023 tarihinden itibaren asgari ücrette meydana gelecek değişiklik sonrası 3,34 TL tutarındaki günlük prim tutarı SGK sistemi tarafından otomatik olarak güncellenecektir.

Ayda 10 günden az çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sigortalı sayılacak, primleri çalıştıran kişi tarafından ödenecek, sigortalılar isterlerse takip eden ayın sonuna kadar uzun vade (emeklilik) ve genel sağlık sigortası primi ödeyebilecektir.

e-Devlet uygulamaları veya kısa mesaj yönteminin tercih edilmesi halinde ise ev hizmetlisinin çalışacağı her gün ve her ay için ayrı ayrı giriş yapılması gerecektir.

Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az sigortalı çalıştıranlar her defa müracaat edecek mi?

Ev hizmetlisinin her ay haftada bir gün çalışacak olması nedeniyle, e-Devlet uygulamaları veya kısa mesaj yöntemi vasıtasıyla her ay dört ayrı başvuru yapmak yerine ilgili SGK Müdürlüğüne başvuru formuyla birlikte kağıt ortamında bir defa müracaat edilmesi çok daha makul olacaktır.

Hangi işler ev hizmeti sayılır?

· Ev içerisinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin ev halkı dışındaki bireyler tarafından yapılması işleri ev hizmeti sayılacaktır.

· Çocuk, yaşlı veya özel bakım işinin ev hizmetinde çalışanın evinde ya da hastane, bakımevi vb yerlerde yapılması da ev hizmeti sayılacaktır.

Bu amaçla vatandaşlarımızın sosyal güvenlik haklarından haberdar olması ve toplumda sosyal güvenlik bilincinin oluşması için Şarköy Sosyal Güvenlik Merkezi olarak elimizden geleni yapma gayreti içerisindeyiz.

 

                                                                                                                                     Sadettin İPEK

                                                                                                                                   Merkez Müdürü

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski