KAVAKKÖY LAVANTA FESTİVALİ BAŞLIYOR

 

    Gelibolu ilçesine bağlı Kavakköy Beldesinde 'Lavanta Festivali' heyecanı yaşanıyor.

18 Haziran'da başlayacak festival bir ay sürecek. Kavakköy'ün hemen girişinde bulunan Şarköylü Nevzat Aktepe'ye ait 18 dönümlük lavanta tarlası, 17 Temmuz tarihine kadar 10.00-19.00 saatleri Arasında ziyaret edilebilecek.

     Kavakköy Lavanta kurucusu ve makine ustası Nevzat Aktepe hobisini işine dönüştürdü.



     Emekli olduktan sonra memleketine dönerek Lavanta Bahçesi değil adeta Lavanta Cenneti oluşturan Nevzat Aktepe bu yıl da Kavakköy'de Lavanta Festivaline ev sahipliği yapıyor. 18 Haziran Cumartesi Günü Gelibolu'nün Kavakköy Beldesi'nde açılış ile başlayacak olan festival misafirlerini bekliyor. 

     Gelibolu İlkokul öğrencilerinin Tarihi Mevzi'nin üstünde tuvallerine çizecekleri resim etkinliği ve açılış ile başlayacak festival 17 Temmuz'a kadar sürecek. Festivalde Kavakköy Lavanta'nın kendi destilasyon makinalarında ürettiği ürünler lavanta yağı, lavanta demetleri, fideleri gibi), köylü kadınlarımızın el emeği ürünlerini sattığı stantlar, limonata, dondurma, gözleme tezgahları gibi birçok ürün olacak. Hatta ziyaretçiler kendi lavanta demetlerini dalından kendileri hazırlayabilecekler. 

     Nevzat Aktepe'nin bir başka hobisi olan Ahşap İşlemeciliği Lavanta Bahçesini süsleyen dekorasyonlar arasında. Şahane fotoğraflar çekilebileceğiniz tamamen el  yapımı ahşap salıncaklar, oturma yerleri ve çardaklar lavantalar ile göz alıcı bir uyum içerisinde.

     Ayrıca Nevzat Aktepe Lavanta Bahçesinde en az şekilde plastik kullanarak doğa sever bir üretici olduğunu gösteriyor.  

  Lavanta Bahçesi'nin bir başka ve en önemli özelliklerinden bir diğeri ise 2. Dünya Savaşı döneminde cepheye mühimmat taşımak için kullanılan asırlık köprünün günümüze ulaşan  ayakları ve tarihi mevzilerin bahçede yer alması. Bölgede içerisine girilen ve odalara sahip olan tek ve en büyük mevzi Lavanta Bahçesi'nde yer alıyor. 

Bu tarihi mevzinin rivayeti ise şöyle; Nevzat Aktepe'ye doksan yaşlarında bir amca anlatıyor hikayeyi, o da bizlere anlattı.

     Türkiye'nin Mustafa Kemal'den sonra ikinci ve son mareşalı olan Fevzi Çakmak 1915'li yıllarda bir mevzi yapılmasını istiyor. Dönemin müteahhitinden istenen görev; yapının çok sağlam olması ve en büyük topların bile yapılacak olan korunağı yıkamaması. Müteahhit ve ustalar mevziyi yapıyor ve Fevzi Çakmak Paşaya sunuyorlar. Paşa müteahhitten  mevzinin içine girmesini istiyor ve "Atış serbest" diyerek askerlere talimat veriyor. Üç el top atılıyor ve mevziye bir şey olmuyor. Sadece dış duvarlardan topların hasar izleri kalıyor, iç duvarlar ve mevzi günümüze kadar ayakta kalmayı başarıyor. Tarihi mevzinin hikayesi Nevzat Aktepe'yi oldukça etkilemiş ki; mevziyi tam anlamıyla gün yüzüne çıkarabilmek için 30 kamyon moloz taşıdıklarını söylüyor. İşte Lavanta Festivali böyle tarihi olaylara ev sahipliği yapacak büyüleyici bir bahçe.

    Kavakköy Lavanta yani Nevzat Aktepe'nin gerçekleştirmek istediği bir diğer planı ise; 2.Dünya Savaşı'ndan kalan köprünün ayaklarının üzerine sembolik ve tarihimizi yansıtacak bir köprü oluşturmak. Ayrıca tarlanın dere yatağının kenarında bulunması sebebiyle, gelecek planları arasında Saroz Körfezindeki adalara turlar düzenlemek, Kavakköy'ü ve çevresini tüm Trakya'ya hem lavantaları ile hem de tarihi yapıtları ile tanıtmak.

    Şarköy Gazetesi ailesi olarak Nevzat Aktepe'yi ve festivalde emeği geçen herkesi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz. 

Haber Fotoğraf: Yeliz DERMEN

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski