MİSAFİRİMİZE SAHİP ÇIKALIM

 

         Ülkemiz dünyanın önemli kuş göç yollarından birine ev sahipliği yapıyor. 400'ü aşkın kuş türünün göç rotasında bulunan ülkemiz dünyada önemli bir noktada. Kuşlar ilkbaharda güney yarım küreden kuzey yarım küreye, sonbaharda ise tersi yönünde göç ediyor..

     Mart, Nisan, Mayıs ayları güneyden kuzeye; Ağustos, Eylül, Ekim ise kuzeyden güneye göçlerin en iyi izlenebileceği bir noktada bulunan ilçemiz göçmen kuşlara ev sahipliği yapıyor.

     Göç sırasında ilçemizden geçen kuşlar, başta leylek ve kırlangıçlar olarak görülür.

Geçtiğimiz aylarda da göç yolundaki pelikan sürüsü Şarköy açıklarında denizde konaklamıştı.

     Son günlerde göç yolundaki sürüsünden ayrılarak ilçemizde konaklayan, İskele ve liman bölgesinde dolaşan leylek vatandaşların ilgi odağı oldu. Sürüsünden ayrı düşen leylek vatandaşların verdiği yemeklerle besleniyor.

     İlkbaharda, Afrika ve Hatay'dan Türkiye'ye girerek Avrupa'ya göç eden leylekler, sonbaharda ise Avrupa'dan Afrika'ya tersine göç ediyorlar.

     Çeşitli nedenlerle sürülerinden ayrı düşen leylekler bölgemizden ayrılmıyor. Kendilerine

 zarar verilmediği sürece uzun süre bölgeden ayrılmayan leylekler geçmiş yıllarda da gündeme gelmişti. İlçemizde yaşı ilerlemiş kişilerin hatırladığı en meşhur leylek Çarşı meydanında dükkanı bulunan Saatçi Salih'in 70'li yıllarda beslediği leylek'tir. İlçemizden ayrılmayan ve saatçi Salih tarafından beslenen leylek uzun zaman ilçemizin sevilen bir bireyi olmuş ve yıllarca hatırlanmıştır. Saatçi Salih ile gezen, yanından ayrılmayan leylek bir Şarköylü olarak hayatını kaybetmişti.

     Leylekler halk tarafından en sevilen göçmen kuşlardandır. Osmanlı döneminde bakımları için vakıflar kurulmuş, sürülen tarlalarda çiftçilerle birlikte gezinmiş, çok sayıda hikayeye konu olmuştur.

     Halkımız arasında leyleklerin konu olduğu bir başka söylemde "Çocukların seni leylekler getirdi" diye kandırılması idi. Ayrıca çok gezen kişilere de "Bu sene leyleği havada mı gördün" deniliyor.

     Vatandaşlarımızı ilçemize sığınan misafirimiz Saatçi Salih'in leyleğinin torununa sahip çıkmaya, onu korumaya davet ediyoruz.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski