ŞARKÖY DEPREMİ BEKLERKEN


 Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Elbistan ilçesinde de 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi.Binlerce binanın yıkıldığı bu depremler ilçemiz için ayrı öneme sahip. Tarihi veriler ve bilim ilçemizin de ilerleyen  yıllarda 7'nin üzerinde bir deprem ile sarsılacağını açıklıyor.                                       

8 Ağustos 1912 de Gaziköy - Kavakköy arasında ilçe merkezinin kuzeyinden geçen Ganos fayında 7,3 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve bölgemizde 2800'ün üzerinde kişinin ölümüne neden olmuştu. O günden bugüne deprem olmayan bu fayın benzer bir depremi tekrarlayacağına kesin gözüyle bakılıyor.                               

Kahramanmaraş depremi ile depremde sadece binaların yıkılmadığı büyük felaketler karşısında büyük bir kaosun da ortaya çıktığıngösterdi. Bu kaostan faydalanmak isteyen insanların varlığı farklı sorunlara yol açtı.                                       

Yaşadığımız deprem kamu binalarının güvenliğini bir kez daha ortaya çıkardı. Depremin ardından ilçemizin depreme dayanıklılığı gündeme geldi. Kamuoyunun sorduğu sorular ilçemiz binaları depreme dayanıklı mı, kamu binalarının özellikle okullar depreme dayanıklılık durumu ne?                   .

Büyük bir depremin beklendiği ilçemizde kamu binalarının durumuna bakarsak ilçe merkezinde bulunan hastane binası depreme dayanıksız olduğu için ilçe dışında yeni yapılan binaya taşında. Bir süre boş duran 4 katlı eski binaya ise İlçe Sağlık müdürlüğü taşındı. İki katlı eski İlçe Sağlık Müdürlüğü binası da kötü durumda.İki katlı olan İlçe Jandarma Komutanlığı binası için deprem konusunda bir tehlike bulunmuyor.Depreme dayanıksız raporu olan okullarda yıkım ve güçlendirme çalışmaları yapılıyor.        

Son yıllarda gündemde olan kamu binası İlçe Emniyet Müdürlüğü için ise ne olacağı belli değil. 2001 yılında 5 kat olarak yapılan Emniyet Müdürlüğü binası hakkında güçlendirme yapılmasına rağmen depreme dayanıksız raporu mevcut. Raporun çıkmasının ardından ilçe kaymakamları tarafından çalışmalar yapılmasına rağmen yeni bina için bir gelişme mevcut değil. İlçe merkezinde yetki alanlarındaki olaylara müdahale etmek için uygun konumda bulunması gereken Emniyet Müdürlüğü binasına ilk etapta yer bulunamadı. Ardından bulunan noktalara da sonuç alınamadı. Yeni binanın eski hükümet konağı arazisine yapılması içinde gerekli anlaşma sağlanamayınca bazı belediye meclis üyeleri uygun arsa bulmak için çalışma yapmakla görevlendirildi. Uygun arsa bulanamayınca eski emniyet lojmanlarının bulunduğu araziye 403 m2 lik emniyet binası yapımı için karar verildi. En son 20.12.2022 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye katılım olmadı.İlçemize emniyet binası yapılıp yapılmayacağı merakkonusu



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski