18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ KUTLANDI


18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Şarköy'de hazırlanan program çerçevesinde çeşitli etkinliklerle kutlandı.Çelenk töreni 18 Mart Cumartesi günü saat 09.30 da Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi.                             

Sunuculuğunu Şarköy Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Ramazan Orhan'ın yaptığı törende bulunuldu ve akabinde Şarköy Anadolu Lisesi  Müzik Öğretmeni Kenan Ozan Genç yönetiminde İstiklal marşımız okundu.              

Cumhuriyet Meydanındaki çelenk töreninin ardından Şehitlik Mezarlığındaki anma töreninde Sahil Camii İmam Hatibi Recep Öçal tarafından şehitlerimizin anısına Kur'an-ı Kerim Tilaveti okundu, akabinde İlçe Müftüsü Ramazan Tekin tarafından şehitlerimize dua okundu.Ardından Kaymakam Hakan Kılınçkaya Şehitlik Defterini imzaladı. Kaymakam Kılınçkaya Şehitlik Defterine aşağıdaki ifadeleri yazdı:

"Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan "Çanakkale  Zaferi'nin 108. Yıldönümünde mukaddes vatanı için canlarını feda eden şehitlerimizi rahmet ve minnete anıyoruz. Çanakkale, bin yıllık tarihimizin her anına damga vuran istiklal ve istikbalimiz konusundaki kararlılığımızın, iman gücünün, çok büyük fedakârlıklarla bir kez daha teyit edildiği yerdir. Azmin ve imanın teknolojiye galebe çaldığı tarihte eşine çok az rastlanan bu büyük destan, namusu bildiği vatanının ve milletinin bekası için gözlerini kırpmadan canlarını vermeyi göze alan yüz binlerce kahramanın eseridir. Kahraman ecdadımız, bu öldürücü silahların tehdidine karşı iman dolu göğsünü siper etmiş, bir gül bahçesine girercesine din ve vatan uğruna şehit olmayı şeref bilmiştir. Milletimizin,en seçkin, en yetişmiş, en verimli nesillerini feda etme pahasına Çanakkale'de fitilini tutuşturduğu ateş, Kurtuluş Savaşını verecek gücü bulmamızı sağlamıştır. Çanakkale Destanı; Türk'ün yenilmezliğini, Mehmetçiğin azim ve iradesini, aynı zamanda centilmenliğini tüm dünyaya göstermiş olması açısından da oldukça önemlidir. Bu destanın her satırında isimsiz kahramanlar ve insanlık onuru vardır. 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 108. Yıl dönümü nedeniyle, kutsal vatan topraklarını canları pahasına  savunarak, bu büyük zaferi milletimize armağan eden, başta Gazi Mustafa Kemal  Atatürk olmak üzere tüm kahramanları rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum." dedi.Törene katılanlar daha sonra şehit mezarlarına karanfil bırakarak dua ettiler.

HALK EĞİTİMİ KÜLTÜR MERKEZİNDEKİ ANMA PROGRAMI                          .

     Sunuculuğunu Şarköy Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Esra Hasret Çetin'in yaptığı Halk Eğitimi Kültür Merkezindeki anma programı saygı duruşu ve ardından İstiklal marşımızın okunması ile başladı.Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Şarköy Anadolu Lisesi Tarih öğretmeni Yakup Koç yaptı. Koç konuşmasında; "Bugün; Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferinin 108. Yıldönümünü kutlamanın ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizin Şehitler Günü'nü idrak etmenin onurunu yaşamaktayız. Çanakkale Zaferi; dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk Ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu,Türk ulusunun Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azmin mücadelesi olmuştur. Birinci Dünya Savaşı'nı galip bitirmek isteyen ve gemileriyle Çanakkale Boğazını geçip İstanbul'u almak isteyen  düşman devletlere karşı kahraman ordumuz, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı'nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır. Yüz binlerin üzerinde askerimizin şehit olduğu bu savaşlar sonunda,düşman donanmaları ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir. Çanakkale Savaşlarının denizle ilgili bölümü,18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmıştır. Çanakkale boğazını gemilerle geçemeyeceklerini anlayan itilaf güçleri, bu kez topraklarımıza karadan girmeyi denemişlerdir. İngiliz, Fransız,Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer bazı sömürge ülkelere ait askerler, 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başlamışlardır. Böylesi bir günde cephanesi biten askerlerine ulu önderimiz 19.Tümen Komutanı Mustafa Kemal Atatürk "Süngü tak" emrini vermiş ve yıllarca Türk ulusunun hafızasından silinmeyecek "Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir"sözlerini söylemiştir. Böylelikle tarihin en büyük siper savaşı başlamış ve uzun süren mücadeleler sonrası büyük umutlarla karaya ayak basan birleşik düşman ordusu 1916 kışında bozguna uğrayarak geri çekilip gitmek zorunda kalmıştır. Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da andığımız bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla hatırlıyoruz. Ruhları şad olsun." dedi.                                       Konuşmanın ardından kutlama mesajı gönderen TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Tekirdağ milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül, Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygun, Candan Yüceer, Enez Kaplan'ın isimleri anons edildi.                                          

Daha sonra Şarköy Anadolu Lisesi öğrencileri Mehmet Semih Kurt "Çanakkale Şehitleri" adlı şiri, Cennet İrem Akbıyık "Çanakkale"adlı şiiri okudu. Ardından Müzik öğretmeni Kenan Ozan Genç ve öğrencilerin hazırladığı müzik dinletisi sunuldu.                

Akabinde Türk askerinin Çanakkale'de yazdığı bu destanı anlatan sinevizyon gösterimi sunuldu.                     18 Mart konulu resim, şiir, kompozisyon, dalında dereceye giren öğrencilerin ödülleri Kaymakam Hakan Kılınçkaya, Belediye Başkanı Alpay Var ve İlçe Jandarma Komutanı Hasan Doğan tarafından verildi.Derece alan öğrencilerin isimleri ve okulları şöyle:   

Resim Dalında: 1. Eymen Çağan Kayar (Büyükşehir Belediyesi Atatürk İlkokulu),2. Azra Çotuğu (Mürefte İlkokulu), 3. Rüya Gökselmen (Eriklice İlkokulu), 3. Murat Yalçın (Mürefte İlkokulu)     .

 Şiir Dalında: 1. Meylin Yavuz Evrenosbey Ortaokulu) 2. Ceylin Aydoğru (Hoşköy Ortaokulu), 3. Gülderen Adalı (İmam Hatip Ortaokulu) 

Kompozisyon Dalında: 1.Mina Su Yeşilyaprağı (17 Kasım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi), 2. Ebrar Yandı (Şarköy Anadolu Lisesi), 3.Ceren Göneş (Mürefte Anadolu Lisesi), 3. Nilsu Gürbüz (Özel Şarköy Anadolu Lisesi)

Cumartesi akşamı sergilenecek Şarköy Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı "Vatan yahut Silistre" adlı tiyatro oyunu yönetmenin ani rahatsızlığı nedeniyle ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi.

Tören sonrasında ilçemizdeki şehit ailelerine ve gazilerimize Şarköy Belediyesi Sosyal Tesislerinde kahvaltı verildi.             

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski