İstiklal Marşının Kabulü Kutlandı Mehmet Akif Ersoy Anıldı

Şarköy’de, İstiklal Marşı’nın kabulünün 102. Yıldönümü nedeniyle kutlama ve İstiklal marşının şairi Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi. 13 Mart Pazartesi günü Şarköy Halk Eğitimi Merkezi Merkezi Salonunda düzenlenen programa; Kaymakam Hakan Kılınçkaya, Belediye Başkan Vekili Zekeriya Güven, Garnizon Komutanı Uğur Tanrıverdi, İlçe Emniyet Müdürü Bilal Erdem, İlçe Jandarma Komutanı Hasan Doğan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Barış Elma,Belediye Meclis Üyeleri, kamu kurumları yöneticileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri Okul Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.Sunuculuğunu Evrenosbey Ortaokulu Türkçe öğretmeni Ergül Doğan'ın yaptığı program saygı duruşu ve ardından Müzik öğretmeni Ömer Omak yönetiminde İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. 

  Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Şarköy Evrenosbey Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Tennur Tepe yaptı. Tepe konuşmasında; "Sayın Kaymakamım, değerli misafirler ve saygıdeğer meslektaşlarım, Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar ve abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmesi, geleceğe güvenle bakabilmeleri ve milli şuuru ayakta tutabilmek için bunları hatırlamak gerekir. İşte kara günlerimizin göstergesi, kahramanlık  destanımız, heybetli kimliğimiz, yurtseverlik ve özgürlük aşkımız İstiklâl Marşı ve milletimizin sinesinden çıkarak onun acılarını, umutlarını, kararlılığını, "Hayal ile yoktur alışverişim, her ne demişsem inan ki görüp de söylemişim." diyerek abideleştiren Mehmet Akif. Ne mutlu bizlere ki İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından "Milli  Marş" olarak kabul edilişinin 102. yıldönümünü kutlamak ve bağımsızlığımızın simgesi olan İstiklal Marşımızın şairi, Cumhuriyet dönemi fikir ve sanat öncülerinden Mehmet Akif Ersoy'u anmak için bugün burada toplanmış bulunuyoruz. İstiklal Marşımız yurdumuz işgal altındayken yazılmış; fakat Mehmet Akif Ersoy bu ülkenin işgalden kurtulacağından emin olduğundan sanki ülke istiklal savaşını kazanmış gibi bir edayla yazmıştır. Olanaksızlıklar içindeki halkımıza o çetin koşullarda umut, güven, inanç aşılayan bu dizeler, aynı zamanda Türk Ulusunun tarihinden getirdiği yüce kişilik özelliklerini,yüksek ruhunu, saygın ve soylu duygularını, düşüncelerini betimleyen edebi bir eserdir. Yeni kurulan devlet için bir "Milli Marş" yazılması hususunda Büyük Millet Meclisi'nin altı ay müddet vererek açtığı "İstiklal Marşı müsabakasına muhtelif şairlerin gönderdiği tam 724 şiir gelmiş; fakat hiçbiri istenilen özellikte bulunmamıştır.Maarif Vekili olan Hamdullah Suphi Bey, müsabakaya "para ödülü vaat edilmiş olması yüzünden" iştirak etmemiş olan Mehmet Akif Bey'e müracaat ederek, Milli Marşı yazmasını istemiştir. Bunun üzerine Mehmet Akif  Bey "Ben mebusum, müsabakaya iştirak etmem, ayrıca yazarım." diyerek teklifi kabul edip, ikamet etmekte olduğu Taceddin Dergahında,"Kahraman Ordumuza" ithaf ettiği İstiklal Marşını 1,5 günde yazmıştır. Mehmet Akif'in bu şiiri, 12 Mart 1921 tarihinde resmen İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif, marşı milletimize armağan ederek meclisin teklif ettiği 500 liralık ödülü çok ihtiyacı olmasına rağmen kabul etmemiş,Türk Ordusuna bağışlamıştır. Vatan ve millet sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en güzel ifadesi olan İstiklal Marşımızı bize armağan eden milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u, bu güzel şiiri İstiklal Marşı olarak oy birliği ile kabul eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerimizi saygıyla anıyorum. Şanlı bayrak göklerden, istiklal marşımız dillerden, vatan sevgisi iman dolu göğsümüzden ebediyen silinmesin. Akif'in de dediği gibi, "Allah,bu millete bir daha istiklal marşı yazmayı nasip etmesin." Büyük şair, ruhun şad;mekânın cennet olsun." Dedi.

Tennur Tepe'nin konuş masının ardından Evrenosbey Ortaokulu  öğrencisi Ecrin Sude Aksoy "İstiklal Marşımız" adlı şiiri okudu. Ardından Evrenosbey Ortaokulu öğrencileri tarafından "Akif ve İstiklal Marşı" Oratoryo gösterisi sunuldu.Daha sonra Evrenosbey Ortaokulu öğrencisi Yüsra  Kabasakal, Mehmet Akif Ersoy'un eseri olan "Birlik" adlı şiiri okudu.Ardından Mehmet Akif Ersoy'un Hayatı ve İstiklal Marşının Kabulü konulu video gösterimi sunuldu.İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma Yarışmasında birinci olan öğrencilerin İstiklal Marşınının 10 kıtasını okumalarının ardından ödül törenine geçildi.                       

İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma Yarışmasında derece alan öğrencilerin ödülleri Kaymakam Hakan Kılınçkaya, Belediye Başkan Vekili Zekeriya Güven ve İlçe Jandarma Komutanı Hasan Doğan tarafından verildi.Yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin isimleri ve okulları şöyle:                      

İstiklal Marşını Ezbere ve Güzel Okuma yarışması:

İLKOKUL

1. Kıvanç Koçer (Mürefte İlkokulu), 2. Defne Köse (Hoşköy İlkokulu), 3. Ayşegül Özdemir (Cumhuriyet İlkokulu)                              

ORTAOKUL                    

1.Ceylin Aydoğdu (Hoşköy Ortaokul), 2. Eylül Minel Özgür (Evrenosbey Ortaokulu), 2. Yasin Gezen (İmam Hatip Ortaokulu),  3. Damla Sabiha Çakmak (Mürefte Ortaokulu)

LİSE1. Medine Bektaş (Şarköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi), 2. Gülsu Akşar (Şarköy Anadolu Lisesi), 3. Aleyna Palamut (Şarköy Anadolu İmam Hatip Lisesi)             

Ortaokullar Arası İstiklal Marşı Konulu Resim Yarışması:                                    

1. Selim Doğan (Evrenosbey Ortaokulu), 2. Azra Ayaz (Mürefte Ortaokulu), 3. Elit Günce Tosun (Cumhuriyet Ortaokulu)                  

 Liseler Arası İstiklal Marşı Konulu Kompozisyon Yarışması:                                 .

1. Defne Işık (Mürefte Anadolu Lisesi), 2. Ferdi Kurubaş (17 Kasım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi), 2.Gülsüm Baş (Şarköy Anadolu Lisesi),3. Elit Pulat (Şarköy Anadolu İmam Hatip Lisesi)                                     

 

 

 

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski